UniSwe om enhjuling

Att cykla enhjuling är något alla kan lära sig. Det tar ca 15 timmar och kräver att man är fokuserad. 
Balansen är en viktig del men inte allt den utgör endast 20%, resten är koordination, fokusering och uthållighet. 

Åldern har ingen betydelse, man kan börja cykla från 5-7 års åldern och uppåt finns det ingen gräns. Alla som satsar ca 1 timmer per dag i två veckor eller två hela dagar lär sig cykla. 

När man väl kan cykla har man en hobby eller sport att ägna sig åt resten av livet.  Att cykla enhjuling är utmanande, avkopplande och stimulerande då man är tvungen att hela tiden vara fokuserad. Det ger mycket bra fysträning som även kommer att vara till nytta i andra sporter. 

Enhjuling har under de senaste tio åren förändrats avsevärt och nya modeller och användningsområden har vuxit fram. I dagsläget finns det cyklar som passar alla typer av sporter och fritidsintressen. Exempel på modeller och cykeltyper är: Freestyle, Trick, Trail , Muni, Road, Cirkus, Street, Cross Country, OffRoad, Down Hill  Motion.   

Nya tävlingsformer har etablerats och det hålls årliga nordiska och internationella tävlingar. Man tävlar i bl. Standard Skills, Speed 100, Maraton, Höjdhopp, Längdhopp, Freestyle, Slow Race, Trial, Muni mm 

Enhjulingarna tros ha utvecklats ur höghjulingarna i slutet av 1800-talet. När en höghjuling cyklades in i ett gupp, eller när föraren bromsade in häftigt, lyftes bakhjulet från marken och cyklisten var nödgad att hålla balansen på endast ett hjul. På så vis lärde man sig cykla utan bakhjulet och kunde plocka bort det liksom ramen och sadeln.
               
Läs mer i enhjuling i  På1Hjul 

 

 

Hur börjar man cykla enhjuling?

Säkerhet: Att cykla enhjuling är generellt sett inte farligt, men som med all fysisk aktivitet, även vid vanlig cykling, ramlar man då och då, speciellt medan man lär sig. Vi rekommenderar att man använder hjälm. 

Var ska man lära sig: Det ultimata stället skulle vara en smal korridor med ledstänger på båda sidor. Inte så lätt att hitta! Leta efter en yta som är fri från störande föremål. Ytan måste vara plan, ojämnheter är störande i början. Tennisplaner och skolgårdar är bra.

Hur högt skall sadeln sitta? När du sitter på enhjulingen med hälen på en pedal i lägsta position, ska ditt ben nästan vara rakt. Detta är viktigt att sitta rätt.

       

1. Dra sadeln på plats såsom visas på bilden.

2. Snurra på hjulet så att pedalen är i 04.00 position, som visas på nästa bild.

3. Sätt båda händerna på ledstången eller staketet, som visas på tredje bilden. 

4. Kliv på pedalen som är närmast dig. Detta är annorlunda än på en vanlig cykel, där du ju kliver på den främre pedalen. På en enhjuling vill du att hjulet ska rotera 1/4-varv bakåt. Kliv på pedalen och du ska nu sitta på sadeln med hjulet under dig. 

5. Trampa 1/4 varv bakåt för att få fötterna horisontellt (bakåt är lättare än framåt för att komma ur dödläget när vevarmarna sitter vertikalt). Du är nu klar för start.

6. Håll hårt i ledstången och luta dig lite framåt medan du trampar sakta. När enhjulingen börjar ramla, stå kvar på fötterna och låt den ramla; Sadeln kan bytas ut. 

Fördelar med att cykla enhjuling                                             

Den senaste forskningen visar att enhjulingscyklister förbättrar sin förmåga till koncentration och balans och sin motoriska koordination. Denna aktivitet spelar en viktig roll för den fysiska och psykiska utvecklingen.

Efter dessa forskningsresultat har det japanska utbildningsdepartementet erkänt denna disciplin, de integrerar den i skolornas program. Idag har Japan över en miljon enhjulingscyklister.

International Unicycling Federation grundades i Japan den 1 juni 1982. För att utveckla struktur och regler för denna sport, arrangerade förbundet det första Världsmästerskapet i enhjuling som gick i Syracuse, New York 1984                                                                 

mer bilder Länk 

http://www.balanslina.se/  &  http://www.balanceboard.se/ 

top

© Copyright UniSwe.Se 2005. Unicycle.SE AB Östervägen 29B 191 49 Sollentuna Sweden  Tel 08-715 18 80